ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliğiSERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu Ders Adı Yıl Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
51041METOZ-SHU0091 Havaalanı Yolcu, Yer Hizmetleri ve Ekipmanlar 1 Güz 4 0 4 5
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi: Önlisans      TYYÇ:5. Düzey      QF-EHEA:Kısa Düzey      EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Ön/Yan Koşulu: Yoktur
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğretim Görevlisi ELİF İLHAN
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı:


Dersin Kategorisi: Mesleki Alan

BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI

Dersin Amacı ve İçeriği

Dersin Amacı: Yolcu hizmetleri;
Sivil Havacılık İşletmeleri Organizasyon Şeması Ve Çalışanların Görevleri İle Yardımcı Bölümler Arasında Fonksiyonel İlişkileri; Problem Çözme, Bilgi Verme, Yönlendirme Teknikleri Ve Olağan Olmayan Durumlarda Sorumluluklar Ve İlkeleri benimser.
Yer Hizmetleri
Hava limanı Apron hizmetleri içinde yer alan yer hizmetleri, hava yolları tarafından talep edilen, ulusal ve uluslararası kurullar ve yükümlülükler çerçevesinde , hasarsız olarak yolcuların bagaj,kargo ve diğer yüklerin hava yolu ve uçak üreticisi firmanın kısıtları dikkate alınarak yükleme ve boşaltma işlemleri, yakıt yükleme işlemleri tanır. uçak yerde olduğu süre ile ilgili handling hizmetleri dahil tüm işlem ve hizmetleri tanıma, öğrenme ve uygulamaları bilmesine yöneliktir.
Dersin İçeriği: Yolcu Hizmetleri;
Yolcunun havalimanında uçuş öncesi işlemleri,check-in,boarding,bilet okuma,MCO,MPD okuma ,düzenleme ,Endorsment,FİM,Havayolları arasında yapılan ikili anlaşmalar,yolculık türleri ve çeşitleri,Yolcular ile ilgili özel işlemler ve hizmetler,bagajların uçuşa kabul işlemleri, Yolcu hizmetlerinde kullanılan bilgi, kodlar, dökümanlar ve işlevlerini açıklar.

Yer Hizmetleri


Dersin Öğrenme Çıktıları (DÖÇ)

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) Yolcu Hizmetleri, Hava limanında uçuş öncesi yolcu hizmetleri tarafından yapılan işlemleri sonlandırabilir, uçuşu check-in'e kapanış işlemlerini yapabilir.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Uçak yük ağırlıkları,ULD ve Bulk yükleme hakkında bilgi sahibidir.
  2) Uçak yükleme işlemleri içinde yer alan ağırlık, balans ölçümleri, yük kontrol presürleri hakkında genel bilgi sahibidir.
  3) Yolcu hizmetlerinde yaygın kullanılan kodları kullanır.
  4) Yolcu hizmetlerinde uçuş öncesi havalimanında yapılan işlemleri, pasaport ve bilet kontrol ,check-in işlemlerini öğrenir.
  5) Hava limanı içinde yer alan Apron da, apron hizmetleri, uçak ekibi ile iletişim,yakıt alım ve boşaltım konularında bilgi sahibidir.
  6) Yer destek teçhizatı ve yük kontrol süreci ile hizmetin handling firmasından alınması konularına bilgi sahibidir.
  7) Ağırlık ve denge hesapları konusunda bilgi sahibidir.

Haftalık Ders Planı

Hafta Konu
Materyal Paylaşımı *
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Yolcu Hizmetlerinde yaygın Kullanılan Kodlar, kullanım yerleri, örnek ve uygulamalar, Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ,Anadolu Üniversitesi Yayını,, Yolcu Hizmetleri,SHGM Yayını.
2) Yolcu Hizmetlerinde, Pasaport ve Vize kontrol İşlemleri , tanım ve kavramlar, örnek ve uygulamalar, Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ,Anadolu Üniversitesi Yayını,, Yolcu Hizmetleri,SHGM Yayını.
3) Havayolu Yolcu Hizmetlerinde Check-İn İşlemleri, kavram ve tanımlar,Havayollarında yaygın kullanılan check-in uygulama Çeşitleri, Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
4) Havayolu Yolcu Hizmetlerinde Bagaj İşlemleri, kilo ve Parça Sistemi , diğer bagaj işlemleri ve havayolu uygulamaları, Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
5) Uçuş Aksaklıkları Manifestosu (FIM) kavram ve tanımlar, havayolu uygulamaları, hazırlanması. Uçağa Yolcu kabul (boarding) kavram ve tanımlar, çeşitleri, ve yolcu alımını Sonlandırma , Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
6) Check-in işlemlerinde oluşan uçuş Kuponu Aksaklıkları Giderme ve Değerlendirme işlemleri. Yolcu hizmetlerinde Varış İşlemleri(ARRİVAL), Bagaj Teslim işlemleri, kayıp eşya ünitesi,Transfer ve Transit Yolcu İşlemleri işlemleri, Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
7) Yolcu Hizmetleri ve check-in aşamasında Özel Yolcu Kategorılerine verilen hizmetler, Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
8) ARA SINAV
9) Özel Yolcu Kategorıleri devam. Havayollarında yaygın kullanılan Özel Yolcu Programları.Türkiye havayolların uygulanan özel yolcu programları ve örnekler.miles &smiles kart çeşitleri ve uygulamalar, Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
10) Özel Yolcu Kategorileri, Firmalara yönelik Corporate Teşvik Programı . Havalimanında , Sınırdan Geri Çevrilen Yolcular,INAD,DEPA,DEPU , DEPORTE işlemleri ve uygulamaları . Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
11) Yardım gerektiren diğer yolcular,Yolcu Hizmet aksaklıkları, çeşitleri ve önlem ve uygulamalar.Hizmet aksaklılarında bagaj ile ilgili uygulama ve örnekler.Uçakta ölüm ve doğum ile ilgili işlem ve uygulmalar. Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
12) Bebek yolcu, Cocuk yolcu,Kabin memuru refakatli yolcu,,i Refakatsiz yolcu (UM),hasta ve harekat kabiliyeti kısıtlı yolcu.Sedyeli ve Tekerlekli yolcu hizmet ve çeşitleri.Hamile Yolcu.Kuralara Uymayan Yolcu kategerileri,Tutuklu yolcu taşımaları. Ders notları,IATA dökümanları, havayolları kurs notları,Yolcu Hizmetleri ders kitapları ,Anadolu Üniversitesi Yayını, ,SHGM Yayını.
13) Havayolları yer hizmetlerinde apron hizmetleri, uçak hizmetlerine giriş , Havayolları yer hizmetlerinde Uçuş Ekibi ile İletişim , Yer hizmetlerinde Yakıt Alımı ve Boşaltma işlemleri, Yer hizmetlerinde Yakıt Alımı ve Boşaltma işlemleri ve yer hizmetlerinde yakıt alımı esnasında yaşanan sorunlar, havayolu uygulamaları, Havayolları yer hizmetleri kurs notları, İATA Yer Hizmetleri kural ve dökümanları, havayollarında uygulanan yer hizmetleri manulleri, ders notları, SHGM ilgili yayınları.Anadolu Üniversitesi yayınları.
14) Yer hizmetlerinde Apron güvenliği,Apron Kuralları ve havayolu uygulamaları, Yer hizmetlerinde Yolcu kabul ve yolcu bagaj ve kargo Yükleme işlem ve kuralları, uygulamaları, Yer hizmetlerinde, Yer Destek Techizatı ve pozisyonları,Yük Kontrol işlemleri ve uygulamaları, Havayolları yer hizmetleri kurs notları, İATA Yer Hizmetleri kural ve dökümanları, havayollarında uygulanan yer hizmetleri manulleri, ders notları, SHGM ilgili yayınları.Anadolu Üniversitesi yayınları.
*Bu alan öğrencilerin ders öncesi hazırlık ve sonrası dersi pekiştirme için paylaşılan ders materyallerini içerir.

Ders İçin Zorunlu/Önerilen Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yolcu Hizmetleri;
Havayolları yolcu hizmetleri yaygın kullanılan manueller, havayollarınde veriilen kurs notları, Öğretim elemnının hazırladığı ders notları,

Yer Hizmetleri
- Anadolu Üniversitesi Sivil Haavacılık Y.O. Ders Notları
- Havayolları yer hizmetleri eğitim Kurs Notları
- Öğretim görevlisi tarafından hazırlanan ders notları

Passenger Services,

Diğer Kaynaklar: Yolcu Hizmetleri/Passenger Services
Değişik Hava yolu uygulamaları ve vaka
Different Airway applications and case
Yer Hizmetleri/Grand Services
Anadolu Üniversitesi Sivil Haavacılık Y.O. Ders Notları
- Havayolları yer hizmetleri eğitim Kurs Notları
- Öğretim görevlisi tarafından hazırlanan ders notları
Airlines passenger services are commonly used manuals, course notes given in airlines, course notes prepared by the instructor,

Dersin Program Öğrenme Çıktılarına Katkı Düzeyi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Öğrenme Çıktıları Katkı Oranı (1-5)
1) Problemleri analiz edebilme ve çözebilme yetkinliği kazanır. 2
1) Ülke ve dünya ekonomisi hakkında bilgi sahibidir.
1) Ulusal ve uluslararası sivil havacılık hizmetlerine dair temel , kurumsal ve uygulamalı bilgileri açıklar
1) Dispatch operasyonları hakkında bilgi sahibidir.
1) İş hayatındaki tüm süreçleri deneyimler.
1) Havalimanı terminal binalarındaki yolcu ve yer hizmetlerini bilir. 5
2) Alanında faaliyet gösteren bir işletmede eğitim alanı ile ilgili faaliyetlerde yer alır.
2) Etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptir. 4
2) Havalimanlarının yer operasyonlarında kullanılan araç, ekipman ve bunlarla ilgili hizmetleri bilir. 5
2) Ulusal ve uluslararası sivil havayolu işletme ve kuruluşların gerektirdiği temel ve kuramsal bilgileri açıklar.
2) Havacılık kargo operasyonları hakkında bilgi sahibidir.
2) İşletme yönetimi hakkında bilgi sahibidir.
3) Teorik bilgiler ile uygulamayı karşılaştırır.
3) Ulusal ve uluslararası sivil havacılık kurum ve kuruluşların gerektirdiği temel ve kuramsal bilgileri açıklar.
3) Temel ve havayolu pazarlaması hakkında bilgi sahibidir.
3) Alanı ile ilgili iş ve işlemlerde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
3) Havalimanı terminal yolcu hizmetleri operasyonları hakkında bilgi sahibidir. 5
3) Havayollarında kullanılan bilet satış işlemlerini ve hesaplamalarını bilir.
4) Sivil havacılıkta kargo operasyonları işlemlerini bilir.
4) Hava araçları hakkında temel bilgilere sahiptir. 1
4) Bir yarı yıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular
4) Yazılı, sözlü iletişim ve etkileşimin farkındadır. 5
4) Temel ve sivil havacılık için gerekli matematik işlemleri hakkında bilgi sahibidir.
4) Havayolu işletmelerinde uygulanan ekip planlaması hakkında bilgi sahibidir.
5) İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri alanı ile ilişkili olarak temel düzeyde kazanır.
5) Ulusal ve uluslararası sivil havacılık hukuku hakkında bilgi sahibidir.
5) İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. 5
5) Alanında edindiği bilgi ve tecrübeleri derler.
5) Temel muhasebe bilgilerine sahiptir.
5) Lojistik yönetimi ve işlemleri hakkında bilgi sahibidir.
6) Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanır. 5
6) Ulusal ve uluslararası havayolu ulaştırma işletmelerinin yönetimleri hakkında bilgi sahibidir. 4
6) Ulusal ve uluslararası güvenlik yönetimi hakkında bilgi sahibidir.
7) Sivil Havacılıkla ilgili kavramları, gelişmeleri ve bilgileri Sivil Havacılık bakış açısı ile yorumlayabilir.
7) Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. 4
8) Alanıyla ilgili gelişmeleri girişimci anlayışla değerlendirir. 3
9) Avrupa Dil Portfolyosunun en az A2 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B1 düzeyinde). 3

BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dersin Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm öğrenme ve öğretme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların öğrenme ve öğretme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Anlatım
Tartışma
Vaka Çalışması
Problem Çözme
Okuma
Ödev
Beyin Fırtınası
Soru Cevap

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin Başarı Notuna Katkısı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Ara Sınavlar 1 % 50.00
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50.00
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
Toplam % 100

BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Ders 28 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Ödevler 1 10 10
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 10
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Kısa Sınav 2 10 20
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 47 47
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 87
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) 97
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) 5