DERSİN GENEL BİLGİLERİ |
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
60314GETOS-SOS2100 | İnsan Hakları | 0 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 3 |
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli |
Dersin Düzeyi: | Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey |
Dersin Öğretim Dili: | Turkish |
Dersin Ön/Yan Koşulu: | Yoktur |
Dersin Veriliş Şekli: | |
Dersin Koordinatörü: | Öğretim Görevlisi STAFF |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı: |
|
Dersin Kategorisi: |
BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere insan hakları konusundaki temel kavram ve konuları, uluslararası sözleşmeleri, Türkiye'de ve dünyada yaşanan insan hakları sorunlarını ve bunlar çevresindeki tartışmaları aktarmaktır. Öğrencilerimizin bu ders sayesinde çocuk hakları, mülteci hakları, engelli hakları, kadın hakları, LGBTİQ+ hakları, işçi hakları, mahkûmların hakları gibi konularda kapsamlı bilgi edinmesi, Türkiye'de insan hakları kültürünün gelişmesi için yapılabilecekler üzerine düşünmeleri ve çalışmaları hedeflenmiştir. |
Dersin İçeriği: | İnsan hakları alanındaki temel kavramlar İnsan haklarının tarihçesi İnsan hakları kültürü İnsan hakları, etik ve hukuk ilişkisi Dünyada insan hakları sorunları Türkiye'de insan hakları sorunları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Evrensel sözleşmeler Çocuk hakları Kadın hakları Mülteci hakları Engelli Hakkları LGBTİQ+ Hakları İklim Krizi, İklim Adaletsizliği ve İnsan Hakları İşçi Hakları Mahkûmların hakları Türkiye'de insan hakları eğitimi nasıl olmalıdır? |
Derse devam zorunludur. Canlı derste yoklama alınır. Bir arasına, bir ödev, bir kısa sınav ve bir final sınavı yapılır. Öğrencinin dönem not ortalamasının %30'u ara sınavdan, %10'u ödevden, %10'u kısa sınavdan ve %50'si finalden gelir. Öğrenciler dersin zorunlu kaynağını edinip okumak, Online Beykoz ders paneline yüklenen makaleleri okumak, önerilen görsel içerikleri incelemek ve filmleri izlemekle yükümlüdür. |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) |
Hafta | Konu | ||
Ön Hazırlık | Pekiştirme |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Program Öğrenme Çıktıları | Katkı Oranı (1-5) | |
1) | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrayabilme | |
2) | Konaklama ve ağırlama endüstrisinin alanındaki kavramları ve kuralları bilebilme ve gereğini yerine getirebilme | |
3) | Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenerek uygulayabilme | |
4) | İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenebilme ve bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirirebilme. | |
5) | Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilebilme ve uygulayabilime | |
6) | Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygulayabilme | |
7) | Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrebilme ve araştırma yapma becerisi kazanabilme. | |
8) | Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlayabilme ve Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygulayabilme. | |
9) | Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazabilme | |
10) | Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendirebilme | |
11) | Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirebilme. | |
12) | Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanabilme. |
BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Uygulama Sayısı / Yarıyıl | Katkı Oranı |
Kısa Sınavlar | 1 | % 10.00 |
Ödev | 1 | % 10.00 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30.00 |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | % 50.00 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 50 | |
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |