Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Süt bileşimini, yapısını bilir ve çeşitli süt türlerinin arasındaki farklılıkları değerlendirebilir.
|
2) Süte uygulanan teknolojik işlemleri bilir ve süt yapısı üzerindeki etkilerini değerlendirebilir.
|
3) Süte uygulanan fermantasyon işlemlerini bilir ve sütün yapısı üzerindeki değişimleri anlayabilir.
|
4) Fermente Süt Ürünleri vb diğer süt ürünleri ve kalite kusurları hakkında bilgi sahibi olur.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) İçme sütü teknolojisini ve önemini bilir ve farklı teknolojik işlemlerin sütün yapısı üzerindeki etkilerini açıklayabilir.
|
2)
3.1) Peynir teknolojisini bilir ve çeşitli peynirlerin üretim teknolojilerindeki farklılıkları ayırt edebilir.
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Türkiye ve Dünya Süt Sektörüne Genel Bakış |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
2) |
Sütün Tanımı ve Bileşimi
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
3) |
Süt Enzimleri ve Yardımcı Maddeler
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
4) |
Çiğ sütün eldesi, birincil üretim koşulları, sütün toplanması, muhafazası ve taşınması
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
5) |
Sütün İşletmeye Alınması, Mal Kabulu ve Kontrolü |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
6) |
Sütlere uygulanan temel işlemler (seperasyon, homojenizasyon, pastorizasyon, yağ seperasyonu vs) |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
7) |
Ara Sınav |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
8) |
Süt ve Süt ürünleri İle ilgili Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri |
|
|
9) |
Süt işletmelerinde hijyen (bina tasarım, iş akışı, alet-ekipman, personel vb) ve sanitasyon uygulamaları |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
10) |
İçme sütü teknolojisi (Pastörize süt, UHT süt vb) |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
11) |
Yoğurt ve Tereyağ teknolojisi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
12) |
Peynir ve Dondurma teknolojisi
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
13) |
Kımız, Kefir, Probiyotik Süt ürünleri Teknolojisi
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
14) |
Genel Konu Tekrarı |
|
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar |
|
|
1.1 Gıda bilimi ve beslenme ilkelerini öğrenir ve alanında uygular |
|
|
1.2 Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilir ve uygulayabilir |
|
|
1.3 Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrenir. Bu konuda araştırma yapma becerisi kazanır |
|
|
1.4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular |
|
|
1.5 Gıda-insan ve gıda-toplum ilişkilerini öğrenir, gıdanın toplumsal düzen üzerindeki etkisini anlar. |
|
|
1.6 İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenir. Bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirir |
|
|
1.7 Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular |
|
|
1.8 Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, iş güvenliği ve çalışan sağlığı ilkelerini bilir ve uygular |
|
2) |
Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları bilir, girişimcilik becerileri kazanır |
|
|
2.1 Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular |
|
|
2.2 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
2.3 Konaklama ve ağırlama endüstrileri alanındaki kavramlar ve kurallar hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi alanının konaklama ve ağırlama endüstrisindeki yerini anlar, gereğini yerine getirebilir |
|
|
2.4 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlar. Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygular |
|
3) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanır |
|
|
3.1 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
|
|
4) |
Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular |
|
|
4.1 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve uygulayabilir. |
|
|
4.2 Mesleki konularda ilgili kişi ve kurumları sözlü ve yazılı olarak bilgilendirebilir. |
|
|
4.3 Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetebilir. |
|
|
4.4 Mesleki konularda oluşan problemleri destekleyen veriler kullanarak açıklayabilir. |
|
|
4.5 Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. |
|
|
|
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır. |
|
|
5.1 Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.2 Sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alır, gerektiğinde liderlik yapar. |
|
|
5.3 Etik ve Sosyal Sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
5.4 Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
|
|
5.5 Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendir. |
|
|
5.6 Stratejik, yenilikçi ve girişimci fikirler geliştirir. |
|
|
5.7 Değişimi yönetebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.8 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve sosyal gelişim gösterir. |
|
|
5.9 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
|
|
5.10 Kültürel bilince sahiptir ve bunu alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
|
|
5.11 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.12 Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde) |
|