ANASAYFAKURUMSAL BİLGİLEREĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI Dijital Oyun TasarımıSERTİFİKA PROGRAMLARIÖĞRENCİLER İÇİN FAYDALI BİLGİLER, KAYNAKLAR VE SERVİSLERFAYDALI LİNKLER VE DÖKÜMANLARİLAVE VE DESTEKLEYİCİ BİLGİLER

DERSİN GENEL BİLGİLERİ

Ders Kodu Ders Adı Yıl Yarıyıl Teorik Pratik Kredi AKTS
60313TATOZ-DOT0546 Oyun ve Psikoloji 3 Bahar 2 0 2 4
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi: Lisans      TYYÇ:6. Düzey      QF-EHEA:1. Düzey      EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Öğretim Dili: Türkçe
Dersin Ön/Yan Koşulu: Yoktur
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Arş.Gör. AYLİN BERNA ZAMANDAR BAŞOĞLU
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı:
Dersin Kategorisi:

BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI

Dersin Amacı ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders öğrencilere oyun psikolojisinin temelleriyle birlikte bilişsel yetenekler, hafıza ve dikkat gibi temel kavramları öğretir. Bağlanma teorileri, eğlence, kullanıcı deneyimi, oyun deneyimi, oyun sezgisel etkileri ve akış kuramı gibi oyun-odaklı konuları da içermektedir.
Dersin İçeriği: Bu ders kapsamında öğrenciler, gruplar halinde oyun odaklı projeler geliştirmek için kullanıcı testleri, davranış bilimsel analiz teknikleri ve kullanılabilirlik mühendisliği kullanacaklardır.

Derse Özgü Kurallar

Yok

Dersin Öğrenme Çıktıları (DÖÇ)

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) Oyuncu davranışının ardındaki temel psikolojik bileşenlerin öğrenilmesi
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) Bilişsel yetenekler, hafıza ve dikkat kavramlarının öğrenilmesi
  2) Oyuncu davranışları ve oyun deneyiminin analizi
  3) Oyun tasarımının psikoloji ile birleştirilmesi
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)

Haftalık Ders Planı

Hafta Konu
Materyal Paylaşımı *
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Oyun Psikolojisine Giriş ve Tarihsel Perspektif ABZB - Ders notları Oyunların insan psikolojisiyle ilişkisi, oyun teorileri (Huizinga, Caillois) ve oyunların bilişsel ve duygusal etkileri ele alınacaktır.
2) Bilişsel Süreçler ve Oyun Deneyimi ABZB - Ders Notları Algı, dikkat ve bellek mekanizmalarının oyun deneyimine etkisi incelenecektir. Bilişsel yüklenme teorisi kapsamında oyun zorluk seviyeleri ve kullanıcı deneyimi değerlendirilecek, Gestalt ilkeleri çerçevesinde oyun arayüzlerinin nasıl tasarlandığı ele alınacaktır.
3) Motivasyon Teorileri ve Oyuncu Deneyimi Misafir hoca ile Açık Ders Oyuncuların motivasyon kaynakları, Self-Determination Theory (Deci & Ryan) ve PENS Modeli çerçevesinde ele alınacaktır. Oyunlarda özerklik, yeterlilik ve sosyal bağlılığın nasıl sağlandığı tartışılacak ve oyun içi ödül sistemlerinin etkileri değerlendirilecektir.
4) Öğrenme Teorileri ve Oyun Tabanlı Eğitim ABZB - Ders Notları Oyunların eğitimde nasıl kullanıldığı, Constructivist Learning Theory (Piaget, Vygotsky) çerçevesinde ele alınacaktır. Oyunlaştırma, eğitsel oyunlar ve oyunların pedagojik etkileri tartışılacaktır.
5) Dalma (Immersion) ve Akış (Flow) Deneyimi ABZB - Ders Notları Oyuncuların oyun dünyasına nasıl dalabildiği, Flow Theory (Csikszentmihalyi) çerçevesinde analiz edilecektir. Dalma ve akış deneyiminin oyun bağımlılığı ile ilişkisi ele alınacaktır.
6) Ara Değerlendirme ve Vize Haftası
7) Duygusal Tepkiler ve Oyun Atmosferi Misafir Hoca ile Açık Ders Oyunların duygu düzenleme üzerindeki rolü, Aesthetic Experience Model çerçevesinde incelenecektir. Oyun müziği, renk paletleri ve hikâye anlatımının duygusal bağ kurmadaki rolü tartışılacaktır.
8) Kullanıcı Deneyimi (UX) ve Etkileşim Tasarımı ABZB - Ders Notları HCI (Human-Computer Interaction) Principles bağlamında oyun arayüzleri, sezgisel tasarım ve oyuncu geri bildirimleri ele alınacaktır.
9) Sosyal Kimlik ve Çevrimiçi Etkileşimler ABZB - Ders Notları Oyuncuların çevrimiçi ortamlarda nasıl kimlik oluşturduğu, Social Identity Theory (Tajfel & Turner) bağlamında ele alınacaktır. Çevrimiçi anonimlik, toksik davranışlar ve topluluk dinamikleri tartışılacaktır.
10) Oyunların Psikolojik ve Sosyal Etkileri ABZB - Ders Notları Oyun bağımlılığı, oyunların sosyal becerilere etkisi ve şiddet içerikli oyunların psikolojik yansımaları tartışılacaktır.
11) Hile (Cheating) ve Oyunlarda Etik Misafir Hoca ile Açık Ders Oyunlarda hile kavramı, Moral Disengagement Theory (Bandura) çerçevesinde ele alınarak oyuncuların hile yapma motivasyonları incelenecektir. Hile türleri sınıflandırılacak ve oyuncuların hileye bakış açıları tartışılacaktır. Hilenin oyun ekosistemine etkileri, etik sınırlar ve oyun geliştiricilerin hile ile mücadele yöntemleri analiz edilecektir. Alt Başlıklar: Hile Türleri: Yazılım bazlı hileler, manipülatif oyun stratejileri, pay-to-win mekanizmaları Hilenin Oyuncular Tarafından Algılanması: Adil oyun algısı, hileyi meşrulaştırma yolları Moral Disengagement Theory (Bandura): Hile yapan oyuncuların ahlaki gerekçeleri Oyun Geliştiricilerin Hile ile Mücadelesi: Anti-cheat sistemleri, topluluk denetimi
12) Oyunlarda Topluluk Dinamikleri ve Sosyal Etkileşim ABZB - Ders Notları Çevrimiçi oyun toplulukları, oyuncuların sosyal etkileşimleri ve oyun içi sosyalleşme süreçleri ele alınacaktır. Oyuncuların takım oyunlarında nasıl iş birliği yaptığı, toksik topluluk davranışları ve oyunların sosyal kimlik oluşturmadaki rolü tartışılacaktır.
13) Oyunlarda Anlatı ve Hikâye Anlatımı ABZB - Ders Notları Narrative Transportation Theory çerçevesinde oyunlarda doğrusal ve doğrusal olmayan anlatılar ile karakter gelişimi analiz edilecektir.
14) Final Proje Sunumları ve Genel Değerlendirme Öğrenci projeleri sunulacak, oyun psikolojisinin geleceği üzerine tartışmalar yapılacaktır.
*Bu alan öğrencilerin ders öncesi hazırlık ve sonrası dersi pekiştirme için paylaşılan ders materyallerini içerir.

Ders İçin Zorunlu/Önerilen Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Games People Play: The Psychology of Human Relationships, Eric Berne, 2016.
Getting Gamers: The Psychology of Video Games and Their Impact, Jamie Madigan, 2015
Hooked: How to Build Habit-Forming Products, Nir Eyal and Ryan Hoover, 2013
Diğer Kaynaklar: Gamer Psychology and Behavior, 2016, Barbaros Bostan
Market Mind Games: A Radical Psychology of Investing, Trading and Risk, Denise Shull, 2011

Dersin Program Öğrenme Çıktılarına Katkı Düzeyi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Program Öğrenme Çıktıları Katkı Oranı (1-5)
1) Dijital Oyun Tasarımında gerekli olan bilgisayar bilimleri ve tasarım tekniklerine dair kavramları tanımlayabilme.
2) Analog ve dijital oyunlara ilişkin tarihsel ve kuramsal bilgiyi yorumlayabilme.
3) Oyun tasarım ilkeleri, oyun mekanikleri, dinamikleri ve bölüm tasarımı kavramlarını tanımlayabilme.
4) Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanabilme
5) Teorik bilgisini kullanarak oyun içerisinde yer alan tasarım ögelerini çözümleyebilme.
6) Çizim ve animasyon tekniklerini disiplin bağlamında sıralayabilme.
7) Oyun geliştirme sürecinde yapay zeka tekniklerini kullabilme, matematik ve fizik kurallarına dayalı olasılıkları hesaplayabilme.
8) Farklı platformlarda sunulmak üzere tasarlanan dijital oyunlar için kod yazma ve animasyon bilgisini kullanabilme.
9) Serbest el çizim ve dijital çizim tekniklerini kullanabilme.
10) İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip edebilme. 1
11) Etik ve Sosyal Sorumluluk bilincine sahip olabilme. 2
12) Oyun tasarımını ve oyun ögelerini oyun olmayan alanlarda kullanarak yapılandırabilme.

BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dersin Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm öğrenme ve öğretme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların öğrenme ve öğretme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
Anlatım
Tartışma
Okuma
Ödev
Beyin Fırtınası
Soru Cevap

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(Üniversitemiz genelinde kullanılan tüm ölçme ve değerlendirme yöntemleri sistematik olarak yönetilmektedir. Akademik birimlerden gelen talepler doğrultusunda bölüm/programların ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili kurullarımız tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunursa, üniversite havuzunda toplanmaktadır. Bölüm ve programlar, kendileri için program tasarımlarına uygun olan yöntemleri bu havuzdan seçebilmektedirler. Benzer şekilde, dersler için kullanılması uygun görülen yöntemler de programlar düzeyinde belirlenmiş olan yöntemler arasından seçilebilmektedir.)
Programa Genelinde Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ders İçin Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
Ara Sınav
Sunum
Yarıyıl Sonu Sınavı
Kısa Sınav
Ödev Değerlendirme
Uygulama Sınavı

Dersin Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerinin Başarı Notuna Katkısı

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri Uygulama Sayısı / Yarıyıl Katkı Oranı
Ödev 1 % 10.00
Projeler 1 % 10.00
Ara Sınavlar 1 % 30.00
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50.00
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI % 50
Toplam % 100

BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama 4 6 24
Derse Özgü Staj 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışması 0 0 0
Sunum / Seminer 0 0 0
Proje 1 6 6
Ödevler 1 10 10
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 82
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Etkinlik Sayısı/Yarıyıl Süresi (saat) Toplam İş Yükü
Kısa Sınav 2 8 16
Ara Sınavlar 1 3 3
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 3 3
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 22
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) 104
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) 4