Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) İç mekanın tanımsal olarak ne olduğunu tanımlar.
|
2) Farklı işlevlerdeki mekanları sınıflandırır ve iç mekanlar ile ilgili tasarım prensiplerini tanımlar.
|
3) Mutfak ve restoran tasarımı ve yerleşiminin gerektirdiği kuralları açıklar.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Farklı işlevlerde kullanılacak, farklı ihtiyaçlara sahip mekanları analiz eder ve tasarlar.
|
2) Kullanılacak mekânın, istenilen işlevlere göre sınıflandırmasını yapar ve projelerinde bunu uygular.
|
3) Alana özgü kuramsal ve uygulamaya yönelik bilgiyi değerlendirebilir.
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mekanların tasarım prensiplerine göre olumlu ve olumsuz yönlerini gösterir.
|
2) Değişik işlevlerdeki mekanların ya da mutfakların yerleşim ve tasarım ögelerini sentezler ve buna göre proje tasarlar.
|
3) Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular.
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Mutfak Tasarım İlkeleri |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
2) |
Derse Giriş, Mekanın Tanımı |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
3) |
Kavramsal Tasarım Prensipleri |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
4) |
Uygulamaya Yönelik Tasarım Prensipleri |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
Presentation uploaded to the OIS system and recommended printed publications
|
|
5) |
İç Mekan Tasarım Ölçütleri |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
6) |
Farklı İşlevlerdeki Mekanlar – Mekansal Çeşitlilik |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
7) |
Restoran ve Mutfaklarda mekânsal işlevler, ögeler ve sınıflandırılmaları
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
8) |
ARA SINAV |
|
|
9) |
Restoran Tasarım İlkeleri |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
10) |
Mutfak Yerleşimi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
11) |
Restoran Yerleşimi
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
12) |
Restoran Ergonomisi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
13) |
Endüstriyel Mutfak Ergonomisi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
14) |
Restoran ve Mutfak Yerleşim Uygulama Final |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Tüm dönemi içeren sunular verilecektir/Presentations covering the whole period will be given.
|
Diğer Kaynaklar: |
• Toka, C. (1978) “İnsan-Araç Bağlantısında Ergonomik Tasarım İlkeleri”, İ.D.G.S.A.İstanbul.
• Panero. J. ve Zelnik, M. (1979) Human Dimension and Interior Space: A Source Bookof Design Reference Standards, Watson-Guptill Publications, New York.
• Ching, F.D.K., (2010), Mimarlık. Biçim, Mekan ve Düzen, YEM Yayınları
• Dechiara Y., Panezo Y., Zelnik M., (1992), Time Saver Standarts for interior Design and Space Planning, Mc Graw Hill Int. Editions, Singapore
• Brooker G., Stone S., (2011). İç Mekan Tasarımı Nedir? Çev. Halu Z. İstanbul:YEM Kitabevi
• Moussavi F., (2011). Biçimin İşlevi. Çev. Derviş P., İstanbul: YEM Kitabevi
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar |
5 |
|
1.1 Gıda bilimi ve beslenme ilkelerini öğrenir ve alanında uygular |
|
|
1.2 Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilir ve uygulayabilir |
|
|
1.3 Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrenir. Bu konuda araştırma yapma becerisi kazanır |
|
|
1.4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular |
|
|
1.5 Gıda-insan ve gıda-toplum ilişkilerini öğrenir, gıdanın toplumsal düzen üzerindeki etkisini anlar. |
5 |
|
1.6 İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenir. Bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirir |
|
|
1.7 Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular |
|
|
1.8 Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, iş güvenliği ve çalışan sağlığı ilkelerini bilir ve uygular |
|
2) |
Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları bilir, girişimcilik becerileri kazanır |
5 |
|
2.1 Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular |
5 |
|
2.2 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
2.3 Konaklama ve ağırlama endüstrileri alanındaki kavramlar ve kurallar hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi alanının konaklama ve ağırlama endüstrisindeki yerini anlar, gereğini yerine getirebilir |
5 |
|
2.4 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlar. Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygular |
|
3) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanır |
|
|
3.1 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
|
|
4) |
Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular |
4 |
|
4.1 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve uygulayabilir. |
|
|
4.2 Mesleki konularda ilgili kişi ve kurumları sözlü ve yazılı olarak bilgilendirebilir. |
|
|
4.3 Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetebilir. |
|
|
4.4 Mesleki konularda oluşan problemleri destekleyen veriler kullanarak açıklayabilir. |
4 |
|
4.5 Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. |
|
|
|
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır. |
|
|
5.1 Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.2 Sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alır, gerektiğinde liderlik yapar. |
|
|
5.3 Etik ve Sosyal Sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
5.4 Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
|
|
5.5 Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendir. |
|
|
5.6 Stratejik, yenilikçi ve girişimci fikirler geliştirir. |
|
|
5.7 Değişimi yönetebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.8 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve sosyal gelişim gösterir. |
|
|
5.9 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
|
|
5.10 Kültürel bilince sahiptir ve bunu alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
|
|
5.11 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.12 Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde) |
|