Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Türk gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzük ve direktifleri tanımlar.
|
2) Gıda kontrolü için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gereklilik şartlarını ayırt eder.
|
3) Gıda üretimi yapan işletmeleri ve satış yapanların sorumluluklarını değerlendirir.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Çalıştığı ortamda konusu ile ilgili tüm yasal düzenlemeleri uygulayabilir ve değerlendirebilir
|
2) Alana özgü kuramsal ve uygulamaya yönelik bilgiyi değerlendirir
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
|
|
|
1) |
Sürdürülebilirlik Giriş |
|
|
2) |
Gıda Sistemlerinde Sürdürülebilirlik |
|
|
3) |
Gıda Kayıp ve Atıkları, Gıdalarda Bozulma Nedenleri
|
|
|
4) |
Gıda Mevzuatına Giriş |
|
|
5) |
Gıda Mevzuatı ile ilgili Ulusal ve Ulusalarası Kurumlar |
|
|
6) |
Küresel bir sorun; Gıda Kayıplarını Değerlendirme ve Döngüsel Ekonomi Uygulamaları |
|
|
7) |
ARA SINAV |
|
|
8) |
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Tebliği |
|
|
9) |
Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
10) |
Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
11) |
Gıda Bulaşanları, Pestisit ve GDO ile ilgili Yönetmelikler |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
12) |
Süt ürünleri ve Fermente Ürünler ile ilgili Tebliğler |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
13) |
Gıda Hijyeni Yönetmeliği
|
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
14) |
Gıda Mevzuatı ve Türk Gıda Kodeksi Genel Değerlendirme |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar.
|
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Tüm dönemi içeren sunular verilecektir/Presentations covering the whole period will be given.
|
Diğer Kaynaklar: |
İlgili kanun, yönetmelik ve tebliğler
Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2009
Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Nevzat Artık , Nevin Şanlıer , Aybuke Ceyhun Sezgin, Detay Yayıncılık
Bağdatlıoğlu, N.,(2022), Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Üzerine Araştırmalar , Sidas Yayınları, Yayın No: 114 , ISBN No: 978-605-5267-96-4
Sevinç, M.,Y.; Aktuğ, S. S.,(2023) Nüfus Artışının Yol Açtığı Sorunlara Küresel Bakış, AUSBD, 6(11): 13-30 e-ISSN: 2651-3064 Araştırma Makalesi
FoodTR, Sürdürülebilir Gıda Sistemi Rehberi Yetişkinlerin Gıda Okuryazarlığı Yetkinliklerinin Artırılması, 2020-1-TR01-KA204-092828 O8_SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA SİSTEMİ REHBERİ.pdf
Tekiner, İ.H., Mercan, N.N., Kahraman, A., Özel, M. (2021) Dünya ve Türkiye’de Gıda İsrafı ve Kaybına Genel Bir Bakış, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt:3 Sayı:2
Yıldırım, H. , Capone, R., Karanlık, A. , Bottalıco, F., Debs, P. , Bılalı, H.E (2016) Food Wastage in Turkey: An Exploratory Survey on Household Food Waste, Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 4, No. 8, 483-489
Aydın, U., Sütken, E. (Editörler) (2012). Hukukun Temel Kavramları. Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Yayınları. Eskişehir
Gıda muhafaza ilkeleri 1, TC. Milli Eğitim Bakanlığı. Ankara. 2011
Başoğlu, F., (2016); Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Dora Yayınları
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar |
5 |
|
1.1 Gıda bilimi ve beslenme ilkelerini öğrenir ve alanında uygular |
|
|
1.2 Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilir ve uygulayabilir |
|
|
1.3 Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrenir. Bu konuda araştırma yapma becerisi kazanır |
|
|
1.4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular |
5 |
|
1.5 Gıda-insan ve gıda-toplum ilişkilerini öğrenir, gıdanın toplumsal düzen üzerindeki etkisini anlar. |
|
|
1.6 İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenir. Bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirir |
|
|
1.7 Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular |
|
|
1.8 Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, iş güvenliği ve çalışan sağlığı ilkelerini bilir ve uygular |
5 |
2) |
Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları bilir, girişimcilik becerileri kazanır |
5 |
|
2.1 Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular |
5 |
|
2.2 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
2.3 Konaklama ve ağırlama endüstrileri alanındaki kavramlar ve kurallar hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi alanının konaklama ve ağırlama endüstrisindeki yerini anlar, gereğini yerine getirebilir |
5 |
|
2.4 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlar. Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygular |
|
3) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanır |
|
|
3.1 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
|
|
4) |
Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular |
5 |
|
4.1 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve uygulayabilir. |
5 |
|
4.2 Mesleki konularda ilgili kişi ve kurumları sözlü ve yazılı olarak bilgilendirebilir. |
4 |
|
4.3 Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetebilir. |
|
|
4.4 Mesleki konularda oluşan problemleri destekleyen veriler kullanarak açıklayabilir. |
|
|
4.5 Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. |
|
|
|
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır. |
5 |
|
5.1 Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.2 Sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alır, gerektiğinde liderlik yapar. |
|
|
5.3 Etik ve Sosyal Sorumluluk bilincine sahiptir. |
5 |
|
5.4 Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
|
|
5.5 Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendir. |
|
|
5.6 Stratejik, yenilikçi ve girişimci fikirler geliştirir. |
|
|
5.7 Değişimi yönetebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.8 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve sosyal gelişim gösterir. |
|
|
5.9 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
|
|
5.10 Kültürel bilince sahiptir ve bunu alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
3 |
|
5.11 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.12 Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde) |
|