Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Gastronomide ikonik, belirtisel ve simgesel göstergelerin etkisini gözlemleyebilecektir
|
2) Genel göstergebilim yaklaşımlarını yorumlayabilecek ve kuramcıları değerlendirebilecektir.
|
3) Göstergebilimin tarihini açıklayabilir ve göstergebilimin temel kavramları tanımlayabilir.
|
4) Göstergebilimde anlamlandırma sürecini, kodları ve kod türlerini açıklayabilecektir.
|
5) Türk ve Dünya Mutfaklarının yapılarını, çeşitli medya ortamlarından örnekler üzerinde Göstergebilim yöntemiyle değerlendirebilecektir.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Göstergebilim yöntemiyle gastronomi alanını analiz edebilecektir.
|
2) Önceden belirlenen şekilde anlam oluşturabilen ürünler tasarlayabilecektir.
|
3) Göstergebilime yön veren kuramcıları çözümleyebilecek ve göstergeleri yorumlayabilecektir.
|
4) Göstergebilimin iletişim alanında gösterge yaratma ve çözümlemeyi uygulamalarını yapabilecektir.
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular.
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Göstergebilim Giriş ve Göstergebilim Tarihi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
2) |
İletişim Alanında Gösterge, Dizge |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
3) |
Ferdinand de Saussure ve Dilsel Gösterge Özellikleri |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
4) |
Gösterge, Göstergebilim ve Gösterge Türleri |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
5) |
Charles Sanders Peirce Göstergebilim Kuramı |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
6) |
Algeirdas Gremass |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
7) |
Roland Barthes Yan anlam ve Düz anlam |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
8) |
Ara Sınav |
|
|
9) |
Umberto Eco ve Göstergebilim |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
10) |
Gastronomide Göstergebilim Çözümlemesi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
11) |
Gastronomide Göstergebilim Çözümlemesi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
12) |
Gastronomide Göstergebilim Çözümlemesi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
13) |
Gastronomide Göstergebilim Çözümlemesi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
14) |
Gastronomide Göstergebilim Çözümlemesi |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Tüm dönemi içeren sunular verilecektir.
Presentations containing the entire period will be given.
|
Diğer Kaynaklar: |
Fatma Erkman Akerson, Göstergebilime Giriş, Multilingual,İstanbul
Hayati Beşirli, Yemek Sosyolojisi, Phoenix Yayınevi,
Mina Holland, Yemek Atlası, YKY
Jack Goody, Yemek Mutfak Sınıf
F.de Saussure, Genel Dilbilim Dersleri, Çev. Prof. Dr. Berke Vardar, İstanbul, ABC yayınları
Berke Vardar, Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri, İstanbul, ABC yay
Tahsin Yücel, Yapısalcılık , İstanbul, Can Yayınları
Nükhet Güz ve diğ., Etkili İletişim Terimleri Sözlüğü, İstanbul, İnkilap Yayınları
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar |
5 |
|
1.1 Gıda bilimi ve beslenme ilkelerini öğrenir ve alanında uygular |
|
|
1.2 Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilir ve uygulayabilir |
|
|
1.3 Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrenir. Bu konuda araştırma yapma becerisi kazanır |
|
|
1.4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular |
|
|
1.5 Gıda-insan ve gıda-toplum ilişkilerini öğrenir, gıdanın toplumsal düzen üzerindeki etkisini anlar. |
5 |
|
1.6 İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenir. Bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirir |
4 |
|
1.7 Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular |
|
|
1.8 Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, iş güvenliği ve çalışan sağlığı ilkelerini bilir ve uygular |
|
2) |
Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları bilir, girişimcilik becerileri kazanır |
5 |
|
2.1 Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular |
5 |
|
2.2 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
2.3 Konaklama ve ağırlama endüstrileri alanındaki kavramlar ve kurallar hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi alanının konaklama ve ağırlama endüstrisindeki yerini anlar, gereğini yerine getirebilir |
|
|
2.4 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlar. Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygular |
|
3) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanır |
|
|
3.1 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
|
|
|
|
4) |
Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular |
3 |
|
4.1 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve uygulayabilir. |
3 |
|
4.2 Mesleki konularda ilgili kişi ve kurumları sözlü ve yazılı olarak bilgilendirebilir. |
|
|
4.3 Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetebilir. |
|
|
4.4 Mesleki konularda oluşan problemleri destekleyen veriler kullanarak açıklayabilir. |
|
|
4.5 Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. |
|
|
|
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır. |
5 |
|
5.1 Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazanır. |
|
|
5.2 Sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alır, gerektiğinde liderlik yapar. |
|
|
5.3 Etik ve Sosyal Sorumluluk bilincine sahiptir. |
5 |
|
5.4 Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
5 |
|
5.5 Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendir. |
4 |
|
5.6 Stratejik, yenilikçi ve girişimci fikirler geliştirir. |
4 |
|
5.7 Değişimi yönetebilme yetkinliği kazanır. |
4 |
|
5.8 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve sosyal gelişim gösterir. |
5 |
|
5.9 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
|
|
5.10 Kültürel bilince sahiptir ve bunu alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
5 |
|
5.11 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.12 Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde) |
|