DERSİN GENEL BİLGİLERİ |
Ders Kodu | Ders Adı | Yıl | Yarıyıl | Teorik | Pratik | Kredi | AKTS |
60721METOS-GAS0017 | Yavaş Yaşam ve Gastronomi | 0 | Güz |
2 | 0 | 2 | 4 |
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli |
Dersin Düzeyi: | Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey |
Dersin Öğretim Dili: | Türkçe |
Dersin Ön/Yan Koşulu: | Yoktur |
Dersin Veriliş Şekli: | Uzaktan Eğitim |
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üyesi SERAP NAZIR |
Dersin Öğretim Eleman(lar)ı: |
Dr. Öğr. Üyesi SERAP NAZIR |
Dersin Kategorisi: |
BÖLÜM II: DERSİN TANITIMI |
Dersin Amacı: | Yavaş yaşam hareketi fast food ve hızlı yaşam tarzına tepki olarak ortaya çıkan hareket olmakla birlikte; gastronomi ile yakından ilişkilidir. Dünya çapında kaliteli ve güvenilir yemeklerin sürdürülebilirlik çerçevesinde “iyi, temiz, adil gıda” felsefesi ile çevreyi, hayvan varlığını ve üreticilerin sürdürülebilir tarımsal uygulamalarını, geleneksel gıdaları koruma altına almayı, biyolojik çeşitliliği korumayı, yemek eğitimleri ve uygulamaları ve yerel ekonomiyi desteklemeyi amaçlamaktadır. Ek olarak, yavaş yaşam hareketinin felsefesi, ilkeleri, tarihsel gelişimi, yapısı hakkında bilgi verildikten sonra Dünya’daki ve Türkiye’deki faaliyetleri örnekler verilerek tartışılması hedeflenmektedir. |
Dersin İçeriği: | Dersin içeriği yavaş yaşam ve gıda hareketinin kökeni, yaklaşımı, yapısı, yerel gıdalara karşı dünya sorunları, hızlı yemek ve yaşama karşı önlemler, yavaş yaşam ve kalite algısı, gastronomide sürdürülebilirlik için yenilikçi yaklaşımlar ve değişimler, gıdaların ve mutfakların gastronomi açısından değerlendirilmesi, Türkiye'de yavaş yaşam kentleri, gastronomi açısından yavaş yaşamın tarımsal biyoçeşitliliğin önemi, yavaş yaşamda mutfak modernizmi, yavaş yaşam ve yemek sunum uygulamalarından oluşmaktadır. |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Gastronomi ile yavaş yaşam ilişkisini kavrar. |
||
2) Geleneksel gıdaların geçmişi, bugünü ve geleceği hususunda bilgi edinilir. |
||
3) Sürdürülebilir gıdalar için sürdürülebilir tarım uygulamalarından mutfak uygulamalarına kadar bilgi edinilir. |
||
4) Hızlı yemek ve yaşama karşı önlemler hususunda bilgi sahibi olunur. |
||
5) Gastronomi açısından tarımsal biyoçeşitliliğinin önemi anlaşılır. |
||
6) Yavaş yaşamda mutfak modernizmi uygulamalarının gastronomi açısından önemi anlaşılır. |
||
7) Ülkemizdeki yavaş yaşam sunum uygulamaları hususunda bilgi sahibi olunur. |
||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
Yetkinlikler ("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) |
Hafta | Konu | ||
Ön Hazırlık | Pekiştirme | ||
1) | Yavaş yaşam ve gastronomiye giriş | ||
2) | Gastromi Kavramı ve Yeni Akımlar | ||
3) | Yeni Akımlar- Yavaş Akım | ||
4) | Yavaş Şehir Akımına Giriş | ||
5) | Yavaş Şehir Kriterleri ve Türkiye Örnekleri | ||
6) | Yavaş GıdaTarihçesi, Misyonu ve Kriterleri, Türk Kahvesinin Yavaş Gıda Açısından Değerlendirilmesi | ||
7) | Ara Sınav | ||
8) | Coğrafi İşaretleme | ||
9) | Türkiye'de Yavaş Gıda- Gökçeada-Seferihisar-Foça Uygulamaları | ||
10) | Yavaş Gıda Proje Kuruluşları | ||
11) | Tarhananın Yavaş Gıda olarak değerlendirilmesi | ||
12) | Sürdürülebilir Gastronomiye biyoçeşitlilik etkisi | ||
13) | Nuh’un ambarı ağı, değerlendirme kriterleri ve Türkiye’den giren ürünlerin araştırılması | ||
14) | Yavaş Gıda Yeryüzü Pazarlarına genel bakış ve Şile yeryüzü pazarının değerlendirilmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: | Petrini, C. (2013). Slow Food Nation: Why our Food Should be Good, Clean, and Fair. Rizzoli Ex Libris publishing. Sağır, G. (2017). Küreselleşmeden geleneksele dönüşte slow food ve cittaslow hareketi. The Journal of Social Science, 1 (2), 50-59. Tencati&Zsolnai (2012). Collaborative enterprise and Sustainability: The case of Slow food. J Bus Ethics (2012) 110:345–354. Özgürel&Avcıkurt (2018). Yavaş Yemek (Slow Food) Hareketinin Yerli Turistler (Akademisyenler) Tarafından Algılanışı. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6/4, 568-587. Wexler, M.N., Oberlander, J., Shankar, A. (2017). The Slow Food Movement: A 'Big Tent' Ideology. ournal of Ideology, 37 (1), 1. van der Meulen, H.S. (2008). The emergence of slow food. W. Hulsink and H. Dons (eds.), Pathways to High-tech Valleys and Research Triangles: Innovative Entrepreneurship, Knowledge Transfer and Cluster Formation in Europe and the United States, 225-247. Kjørstad, I. (2010). Slow Food: counteracting fast food and fast living. System innovation and Sustainbility 3. First edition, pp. 19, ISBN 9781351279369. Mariani, M., Casabianca, F., Cerdan, C., Peri, L. (2021). Protecting Food Cultural Biodiversity: From Theory to Practice. Challenging the Geographical Indications and the Slow Food Models. Sustainability , 13, 5265. Miele&Murdch (2002). The Practical Aesthetics of Traditional Cuisines: Slow Food in Tuscany. Sociologia Ruralis, 42 (4), pp. 313-328. Philippon, D. (2015). How Local is Slow Food?. Think Global, Eat Local: Exploring Foodways. RCC Perspectives. Schneider, S. (2008). Good, Clean, Fair: The Rhetoric of the Slow Food Movement. Special focus:food, 70(4), pp. 384-402. Ak, D. ( 2017). YAVAŞ KENT (CITTASLOW) HAREKETİ VE TÜRKİYE ÖRNEKLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Journal of International Social Research 10(52):884-903. Savaş Yavuzçehre & Donat (2017). TÜRKİYE’DE SAKİN KENT (CITTASLOW) ÜYELİĞİNİN KAMUSAL MEKÂNLARA ETKİSİNE YÖNELİK BİR İNCELEME. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi, 27. Lotti, A. ( 2010). The commoditization of products and taste: Slow Food and the conservation of agrobiodiversity. Agric Hum Values, 27:71–83. Laudan, R. (2004). Slow Food: The French Terroir Strategy, and Culinary Modernism. Food, Culture & Society, 7:2, 133-144. Myers, J. (2013). The logic of the gift: the possibilities and limitations of Carlo Petrini’s slow food alternative. Agric Hum Values, 30:405–415. Sandıkçı&Baydeniz (2020). Presentation Level of Local Food in Cittaslow Restaurants: A Research in the Aegean Region. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4), 646-659. |
BÖLÜM III: DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ |
DÖÇ/PÖÇ | KPÖÇ 1 | KPÖÇ 2 | KPÖÇ 3 | KPÖÇ 4 | KPÖÇ 5 | |||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |
DÖÇ1 | ||||||||||||||||||||||||||||||
DÖÇ2 | ||||||||||||||||||||||||||||||
DÖÇ3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
DÖÇ4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
DÖÇ5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
DÖÇ6 | ||||||||||||||||||||||||||||||
DÖÇ7 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
BÖLÜM IV: DERSİN ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ |
Anlatım | |
Tartışma | |
Vaka Çalışması | |
Problem Çözme | |
Gösterip Yaptırma | |
Gösterim | |
Laboratuvar | |
Okuma | |
Ödev | |
Proje Hazırlama | |
Tez Hazırlama | |
Akran Eğitimi | |
Seminer | |
Teknik Gezi | |
Ders Konferansı | |
Beyin Fırtınası | |
Soru Cevap | |
Bireysel ve Grup Çalışması | |
Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama | |
Stüdyo Uygulamaları | |
Derse Aktif Katılım |
Ara Sınav | |
Sunum | |
Yarıyıl Sonu Sınavı | |
Kısa Sınav | |
Rapor Değerlendirme | |
Ödev Değerlendirme | |
Sözlü sınav | |
Tez Sunma | |
Jüri Değerlendirmesi | |
Uygulama Sınavı | |
İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi | |
Derse Aktif Katılım | |
Tartışmalara Katılım |
ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ | ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ | |||||||||||||||||||||
DÖÇ1 | DÖÇ2 | DÖÇ3 | DÖÇ4 | DÖÇ5 | DÖÇ6 | DÖÇ7 | ||||||||||||||||
-Anlatım | -Ara Sınav | |||||||||||||||||||||
-Tartışma | -Sunum | |||||||||||||||||||||
-Vaka Çalışması | -Yarıyıl Sonu Sınavı | |||||||||||||||||||||
-Problem Çözme | -Kısa Sınav | |||||||||||||||||||||
-Gösterip Yaptırma | -Rapor Değerlendirme | |||||||||||||||||||||
-Gösterim | -Ödev Değerlendirme | |||||||||||||||||||||
-Laboratuvar | -Sözlü sınav | |||||||||||||||||||||
-Okuma | -Tez Sunma | |||||||||||||||||||||
-Ödev | -Jüri Değerlendirmesi | |||||||||||||||||||||
-Proje Hazırlama | -Uygulama Sınavı | |||||||||||||||||||||
-Tez Hazırlama | -İşyerinde Uygulama Eğitimi Değerlendirmesi | |||||||||||||||||||||
-Akran Eğitimi | -Derse Aktif Katılım | |||||||||||||||||||||
-Seminer | -Tartışmalara Katılım | |||||||||||||||||||||
-Teknik Gezi | ||||||||||||||||||||||
-Ders Konferansı | ||||||||||||||||||||||
-Beyin Fırtınası | ||||||||||||||||||||||
-Soru Cevap | ||||||||||||||||||||||
-Bireysel ve Grup Çalışması | ||||||||||||||||||||||
-Rol Oynama-Canlandırma-Doğaçlama | ||||||||||||||||||||||
-Stüdyo Uygulamaları | ||||||||||||||||||||||
-Derse Aktif Katılım |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Uygulama Sayısı / Yarıyıl | Katkı Oranı |
Kısa Sınavlar | 1 | % 10.00 |
Ödev | 1 | % 15.00 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25.00 |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | % 50.00 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 50 | |
YARIYIL SONU SINAVININ BAŞARI NOTUNA KATKI ORANI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
BÖLÜM V: DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ | |||
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik Sayısı/Yarıyıl | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 28 | 392 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sunum / Seminer | 1 | 2 | 2 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 2 | 2 |
Öğrenme ve Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü | - | - | 396 |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İŞ YÜKÜ | |||
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri | Etkinlik Sayısı/Yarıyıl | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl Sonu Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü | - | - | 4 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Öğrenme ve Öğretme + Ölçme ve Değerlendirme Etkinlikleri) | 400 | ||
DERSİN AKTS KREDİSİ (Toplam İş Yükü/25.5 Saat) | 4 |