Dersin Amacı: |
Gıdaların temel kimyasal bileşenleri ile ilgili teorik bilgilerini pekiştirmek, farklı pek çok gıda türlerinin üretimden tüketimine kadar olan proses süreçlerini tanımak, gıda muhafaza yöntemlerini öğrenmek, gıdaların işlenmesi, paketlenmesi, depolanması süreçlerinde kullanılan teknolojileri öğrenmek, süt, yağ, hububat ve et gibi temel gıda teknolojilerini ve işleme yöntemlerini öğrenmek ve işlenme prosesi bilinmeyen bir gıda maddesi ile karşılaşıldığı zaman üretim aşamasında hangi proseslerin kullanıldığı hakkında yorum yapabilecek temel kavramların öğretilmesidir. |
Dersin İçeriği: |
Bu dersin içeriğinde, Gıda teknolojinin temel prensipleri, iş akışı, satın alma ve hammadde kabul, depolama, ön işleme teknikleri, işleme teknikleri, ambalajlama , sevkiyat, gıda bozulmaları, gıda muhafaza yöntemleri, gıda teknolojisindeki yeni gelişmelere yer verilir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Gıdaların temel kimyasal yapısını tanımlamak.
|
2) Gıdaların işlenme yöntemine göre kimyasal yapısında gerçekleşebilecek değişimleri tanımlamak.
|
3) Gıda işleme tekniklerinin farkını ayırt etmek ve tanımlamak.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) İşlenmemiş bir gıdaya uygun olabilecek üretim ve işleme yöntemini seçmek.
|
2) İşleme teknolojilerinin uygulanması esnasında gıdada gerçekleşebilecek olası değişimleri tanımlamak.
|
3) Her türlü gıdaya uygun olabilecek işleme teknolojisini seçmek, proses basamaklarını yetkinlikle uygulamak ve işleme esnasında karşılaşılabilecek problemlere çözüm bulmak.
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Gıda Teknolojisi ve Gıda İşleme Yöntemlerine Giriş |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
2) |
Gıda Teknolojisinin Prensipleri( Gıdaların Bozulma Etmenleri, Muhafaza Teknikleri) |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
3) |
Güvenli Gıda Hazırlama Kuralları-Hammadde Seçimi
|
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
4) |
Hammadde , Ekipman Seçimi, Ön İşlemler |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
5) |
Gıda İşleme Yöntemleri (Yıkama, Ayıklama, Sınıflandırma) |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
6) |
Gıda İşleme Yöntemleri (Kabuk Soyma, Çekirdek Çıkarma, ) |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
7) |
Ara sınav haftası |
|
|
8) |
Meyve Sebze İşleme Uygulamaları |
|
|
9) |
Gıda İşleme Yöntemleri (Boyut Küçültme, Ekstraksiyon,Filtrasyon, Santrifüj, Karıştırma, Damıtma, Kristalizasyon) |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
10) |
Kurutma, Tuzlama ve Asitlendirme |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
11) |
Donuk Muhafaza |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
12) |
Et ürünleri ve Et Teknolojisi
|
|
|
13) |
Isıl İşlemler |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
14) |
Gıda katkı maddeleri/ Ambalajlama |
Dersin anlatıldığı ilgili sunumlar.
|
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Ders sırasında işlenen slayt sunumları.
|
Diğer Kaynaklar: |
Gıda bilimi ve teknolojisi. Necati AKBULUT, Cem KARAGÖZLÜ, SİDAS, 2019.
Gıda mühendisliğine giriş, Murat Doğan, Nobel yayınları, Ocak 2020.
Yiyecek ve içecek hizmetleri yönetimi, Adnan Türksoy, Detay yayıncılık, Ankara, 2015.
Bekir Sıtkı Cemeroğlu. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Tek. Derneği Yay. No:29. Ankara
Saldamlı,İ. ve Saldamlı,E., 2004 Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi, Ankara..
Engin Yaralı. Gıdalarda temel işlemleri I. 2017.
Prof. Dr. Fatih Şen , Ders notları, Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Ekonomi Bakanlığı (2014) Yaş Meyve Sebze Sektör Raporu
Nurdan AKAKÇE1,Füsun N. ÇAM. Bir Gıda Koruma Yöntemi: Işınlama. Çukurova J. Agric. Food Sci. 34(2): 207-221, 2019 doi: 10.36846/CJAFS.2019.12
Mustafa Evren, Buse Yegin, Esra Tutkun Şıvgın .GIDALARDA IŞINLAMA VE UYGULAMALARI .Türkiye 13 Gıda Kongresi
Mustafa ÜÇÜNCÜ, Gıda ambalajlama teknolojisi, 2011, Ambalaj Sanayicileri Derneği
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar |
4 |
|
1.1 Gıda bilimi ve beslenme ilkelerini öğrenir ve alanında uygular |
4 |
|
1.2 Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilir ve uygulayabilir |
3 |
|
1.3 Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrenir. Bu konuda araştırma yapma becerisi kazanır |
5 |
|
1.4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular |
|
|
1.5 Gıda-insan ve gıda-toplum ilişkilerini öğrenir, gıdanın toplumsal düzen üzerindeki etkisini anlar. |
2 |
|
1.6 İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenir. Bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirir |
|
|
1.7 Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular |
|
|
1.8 Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, iş güvenliği ve çalışan sağlığı ilkelerini bilir ve uygular |
|
2) |
Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları bilir, girişimcilik becerileri kazanır |
4 |
|
2.1 Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular |
|
|
2.2 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
4 |
|
2.3 Konaklama ve ağırlama endüstrileri alanındaki kavramlar ve kurallar hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi alanının konaklama ve ağırlama endüstrisindeki yerini anlar, gereğini yerine getirebilir |
|
|
2.4 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlar. Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygular |
5 |
3) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanır |
3 |
|
3.1 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
3 |
|
|
|
4) |
Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular |
3 |
|
4.1 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve uygulayabilir. |
3 |
|
4.2 Mesleki konularda ilgili kişi ve kurumları sözlü ve yazılı olarak bilgilendirebilir. |
2 |
|
4.3 Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetebilir. |
2 |
|
4.4 Mesleki konularda oluşan problemleri destekleyen veriler kullanarak açıklayabilir. |
3 |
|
4.5 Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. |
2 |
|
|
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır. |
3 |
|
5.1 Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazanır. |
3 |
|
5.2 Sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alır, gerektiğinde liderlik yapar. |
3 |
|
5.3 Etik ve Sosyal Sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
|
5.4 Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
3 |
|
5.5 Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendir. |
|
|
5.6 Stratejik, yenilikçi ve girişimci fikirler geliştirir. |
2 |
|
5.7 Değişimi yönetebilme yetkinliği kazanır. |
2 |
|
5.8 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve sosyal gelişim gösterir. |
|
|
5.9 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
3 |
|
5.10 Kültürel bilince sahiptir ve bunu alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
|
|
5.11 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.12 Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde) |
|