Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ), dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin kendilerinden sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade eder. Bu bağlamda, bu ders için tanımlanmış olan Ders Öğrenme Çıktıları aşağıda verilmektedir.
|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Tasarım ilke ve prensiplerini tanıma.
|
2) Temel sanat eğitimine yönelik estetik anlamda eğitici doku, form, ton, ritim kavramlarını tanıma.
|
3) Sanat ve estetiğe dair temel bilgileri edinme.
|
4) Malzeme bilgisi ve malzemelerin türüne göre çeşitlilik gösteren kullanım alanlarını tanıma.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Sanat akımlarından ilham alan çalışmalar yaparak kendi özgün bakış açısını geliştirme.
|
2) Tabak tasarımında disiplinler arası etkileşimlerden yararlanarak fikir üretmek, proje geliştirerek kendi yaklaşımını uyarlamak.
|
3) Yenilikçi ve özgün bir bakış açısı edinme ve bunu yemek sunumuna yansıtma becerisi.
|
Yetkinlikler
("Bağımsız Çalışabilme", "Sorumluluk Alabilme", "Öğrenme", "İletişim ve Sosyal" ve "Alana Özgü" yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular.
|
Hafta |
Konu |
Materyal Paylaşımı * |
|
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Tasarım nedir? Tasarıma dair temel teorik bilginin yanı sıra kâğıt ve form üzerinde yaratıcı çizgi ve noktalardan oluşan çalışmalar yapmak. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
2) |
Temel tasarım ilkeleri nelerdir? Kağıt üzerine yapılmış çalışmaları, elle şekillendirilmiş tabak formları üzerinde uygulama denemeleri yapmak. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
3) |
Işık-gölge, Açık-Koyu dengesinin anlatımı; kağıt üzerinde kara kalem ve renkli kalemlerle uygulamalar yapmak. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
4) |
Doku kavramını tanıtmak. Doku çeşitleri ve etkileri üzerine değerlendirme yapmak. Farklı dokular kompozisyon çalışmaları yapmak. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
5) |
Berger’in Görme Biçimleri üzerine bir sunum. Öğrencilerin seçtiği üç doğal obje üzerinden kağıt üzerine doku ve soyutlama çalışmaları yapmak. Ödev konusu belirlenecek. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
6) |
Ödev sunumu yapılacak. Nokta, çizgi, doku kavramlarının ton, leke ve ışık-gölge etkisiyle birleştirerek tabak formu üzerinde kompozisyonlar yapmak. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
7) |
Renk bilgisi: Renk çemberi, ana-Ara renkler, kontrast ve nötr renkleri tanımak. Renklerin insan üzerindeki etkisini incelemek. Kağıt üzerine renk çalışmaları yapmak. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
8) |
Ara Sınav |
|
|
9) |
Vize projelerinin değerlendirilmesi ve geri bildirim. |
OİS sistemine yüklenen sunu ve önerilen basılı yayınlar
|
|
10) |
Seçilen üç farklı sanat akımının incelenmesi ve sunum. |
OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
|
|
11) |
İncelenen üç sanat akımından biri seçilerek, öğrencilerin bu sanat akımını grup çalışması halinde kağıt üzerinde eskiz çalışmaları yaparak yorumlamak. |
OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
|
|
12) |
Sanat akımı yorumlamasının seçilen eskizinin üç boyuta uygulanma yapmak. |
OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
|
|
13) |
Malzeme seçimi üzerine değerlendirme; seramik, cam, ahşap, taş gibi malzemelerin farkı, kullanım alanları ve etkilerini incelemek.
|
OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
|
|
14) |
Formların kompozisyon üzerindeki etkileri üzerine değerlendirme; farklı tabak formları ve yemek sunumundaki etkisine dair farklı kadraj içine çizgi, nokta, doku, form ve renklerle kompozisyon yapmak, proje üretmek. |
OIS sistemine yüklenen sunum ve önerilen basılı yayınlar
|
|
(KPÖÇ: Kilit Program Öğrenme Çıktılarını; APÖÇ: KPÖÇ ile ilişkilendirilmiş Alt Öğrenme Çıktılarını tanımlar. )
|
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Oranı (1-5) |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar |
1 |
|
1.1 Gıda bilimi ve beslenme ilkelerini öğrenir ve alanında uygular |
1 |
|
1.2 Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak bilir ve uygulayabilir |
3 |
|
1.3 Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrenir. Bu konuda araştırma yapma becerisi kazanır |
3 |
|
1.4 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular |
|
|
1.5 Gıda-insan ve gıda-toplum ilişkilerini öğrenir, gıdanın toplumsal düzen üzerindeki etkisini anlar. |
1 |
|
1.6 İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenir. Bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirir |
|
|
1.7 Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular |
|
|
1.8 Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, iş güvenliği ve çalışan sağlığı ilkelerini bilir ve uygular |
|
2) |
Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları bilir, girişimcilik becerileri kazanır |
5 |
|
2.1 Mesleğinde sorumluluk alabilir ve etik değerleri uygular |
5 |
|
2.2 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
1 |
|
2.3 Konaklama ve ağırlama endüstrileri alanındaki kavramlar ve kurallar hakkında bilgi sahibi olur. Gastronomi alanının konaklama ve ağırlama endüstrisindeki yerini anlar, gereğini yerine getirebilir |
|
|
2.4 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlar. Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygular |
3 |
3) |
Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirme becerisi kazanır |
3 |
|
3.1 Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir |
3 |
|
|
|
4) |
Bir yarıyıl boyunca iş hayatının içinde bulunarak öğrendiği teorik bilgilerini uygular |
1 |
|
4.1 Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve uygulayabilir. |
1 |
|
4.2 Mesleki konularda ilgili kişi ve kurumları sözlü ve yazılı olarak bilgilendirebilir. |
3 |
|
4.3 Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yönetebilir. |
4 |
|
4.4 Mesleki konularda oluşan problemleri destekleyen veriler kullanarak açıklayabilir. |
1 |
|
4.5 Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. |
1 |
|
|
|
5) |
İş dünyasının ve toplumun beklentileri doğrultusunda gelişen ve üniversitemizin kurumsal çıktıları olarak tanımlamış olduğu yetkinlikleri ileri düzeyde kazanır. |
1 |
|
5.1 Problemleri analiz edebilme, çözebilme ve çatışmaları yönetebilme yetkinliği kazanır. |
1 |
|
5.2 Sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alır, gerektiğinde liderlik yapar. |
1 |
|
5.3 Etik ve Sosyal Sorumluluk bilincine sahiptir. |
5 |
|
5.4 Öğrendiklerini nicel ve nitel veriler ile destekleyerek; yazılı, sözlü ve görsel iletişim araçlarını kullanarak, sistemli ve etkileyici bir biçimde alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
5 |
|
5.5 Sorumluluk aldığı çalışmalarda var olan normları ve standartları eleştirel bakış açısıyla değerlendir. |
5 |
|
5.6 Stratejik, yenilikçi ve girişimci fikirler geliştirir. |
5 |
|
5.7 Değişimi yönetebilme yetkinliği kazanır. |
5 |
|
5.8 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve sosyal gelişim gösterir. |
3 |
|
5.9 İleri teknolojileri ve dijital dönüşüm ile ilgili gelişmeleri takip eder. |
3 |
|
5.10 Kültürel bilince sahiptir ve bunu alanı ve alanı dışındaki gruplara aktarır. |
3 |
|
5.11 Yurttaşlık yeterliliği konusunda bilinç sahibidir. |
|
|
5.12 Avrupa Dil Portfolyosunun en az B1 düzeyinde tanımlanan Yabancı Dilde (İngilizce) iletişim kurma yetkinliği kazanır. (Öğretim dili İngilizce olan programlar için B2/B2+ düzeyinde) |
|